Afl. 1 Meedoen

Laat u uw kind thuis ook meedoen? Doen! Want meedoen leer je door mee te doen.

Moet je jongeren met een beperking thuis laten meehelpen? En mee laten doen in de buurt en bij sport? Of juist niet? In deze aflevering komen jongeren met een beperking en hun ouders aan het woord over hun thuissituatie. Bekijk zelf of zij in de watten worden gelegd of volop meedraaien in de huishouding en fanatiek de afwas doen.

project thuis

Het project Thuis: Opvoeden naar zelfstandigheid en participatie, is bedoeld om de informatie en steun gericht op ouders van kinderen en jongeren met een beperking te verbeteren. Het aanbod dient beter aan te sluiten bij de behoeften van ouders. En vooral ouders te ondersteunen in het stimuleren van zelfstandigheid en meedoen van hun kind: binnen- en buitenshuis, in het gezin, op straat, op school en in de buurt. Want meedoen leer je door mee te doen!

Drie analyses

In het kader van het project Thuis zijn er drie analyses uitgevoerd over het zoeken, vinden en krijgen van informatie door en voor ouders van jongeren met een beperking. Allereest het Needs Assessment, gevolgd door Grootbrengen+ en Zoeken en vinden.

cruX wens vs. aanbod

Er is onder meer gekeken of het huidige aanbod van onder andere ouderorganisaties, MEE en CJG’s, aansluit op de behoefte van ouders. De conclusies van dit onderzoek zijn binnenkort via deze website te downloaden. Tegelijk is een kort onderzoek onder ouders gedaan, naar de plekken waar zij informatie en steun halen. In het CrossOver magazine cruX van september worden de resultaten van beide onderzoeken gepresenteerd. U kunt de cruX hier opvragen.

zevensprong naar zelfstandigheid

Om ouders én professionals te ondersteunen wordt een Zevensprong naar zelfstandigheid ontwikkeld. De Zevensprong zit vol met praktische tips waarmee ouders zelf aan de slag kunnen om de zelfstandigheid en het meedoen van hun kinderen te versterken. Bekijk De Zevensprong

meedoen leer je door mee te doen

In hoeverre is er in de zorg voor kinderen van 0-12 jaar met een beperking, aandacht voor participatie, voor meedoen? Onderzoeksrapport van CrossOver en H&S Consult.

kcco.nl/ouders

Informatie over websites en organisaties die ouders van kinderen met een beperking ondersteunen. Daarnaast vindt u er praktische tips voor de opvoeding van kinderen met een beperking Ga naar www.kcco.nl/ouders

ervaringsverhalen

Voor het project Thuis vroegen wij ouders van kinderen met een beperking, en de kinderen zelf, hun meedoenmoment met ons te delen. Dat leverde ruim vijftig bijzondere verhalen op. Bekijk de ervaringsverhalen