werk en handicap

diabetes

Diabetes mellitus heet ook wel suikerziekte. Bij diabetes mellitus kan het lichaam glucose niet goed verwerken. Dat komt doordat het lichaam te weinig of geen insuline aanmaakt of ongevoelig is voor de insuline. Insuline is nodig, want die brengt glucose uit het bloed naar de lichaamsweefsels. Mensen met suikerziekte hebben dus meer glucose in het bloed. Dat leidt tot allerlei klachten en complicaties. » lees meer 

Gevolgen voor werk & onderwijs

Diabetespatiënten moeten regelmatig hun bloedsuikerspiegel controleren, op gezette tijden eten en insuline inspuiten. Als de diabeticus zich aan de medicatie en het dieet houdt, kan hij gewoon werken. Elke baan is toegankelijk. Sommige functies vormen meer een risico voor iemand met diabetes, zoals beveiligingsbeambte of vrachtwagenchauffeur. Door onregelmatige werktijden is het lastiger om het insulinegehalte op peil te houden. Maar ook die beroepen zijn voor sommige mensen met diabetes geen probleem. 

Op school of tijdens de studie kunnen jongeren met diabetes vermoeid raken of beperkt belastbaar zijn. Door diabetes kunen zij last krijgen van ogen, nieren, het zenuwstelsel, hartvaten, grote bloedvaten, voeten en gewrichten. Deze belemmeringen of compensatie hiervan, kunnen leiden tot tijdgebrek op school.

Meer informatie

  • Verenigingen
    Overzicht van patiënten- en belangenverenigingen.

buitenland

Eindelijk een mooie, activerende site voor werkgevers. Stuur een e-card of bekijk de 'Field Guide'! Thinkbeyondthelabel