werk en handicap

persoonlijkheidsstoornis

Een persoonlijkheidsstoornis kenmerkt zich door instabiliteit en veel en abrupte veranderingen in gevoelens, stemmingen, relaties, zelfbeeld en gedrag. Mensen met een borderlineprobleem hebben onder andere last van impulsiviteit, zwart-wit-denken, stemmingswisselingen, identiteitsproblemen en extreme angst om verlaten te worden.

In Nederland hebben naar schatting tussen de 150.000 en 250.000 mensen borderline, een vorm van een persoonlijkheidsstoornis. Het aantal stijgt. Over het algemeen komt het drie tot vier keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Borderline komt vaak voor het eerst tot uiting tussen 17 en 24 jaar.

Gevolgen voor werk

Mensen met een persoonlijkheidsstoornis hebben duidelijke afspraken nodig. De arbeidsbegeleider houdt zelf de regie in handen. De begeleiding moet stabiel blijven, ondanks de stemmingswisselingen, impulsiviteit en het enthousiasme van de persoon. In de werksituatie geven deze eigenschappen soms een chaotische indruk. Het is belangrijk dat de omgeving de achtergronden kent en weet hoe hierop te reageren.

Meer informatie

Downloads

 

 

 

buitenland

Eindelijk een mooie, activerende site voor werkgevers. Stuur een e-card of bekijk de 'Field Guide'! Thinkbeyondthelabel