werk en handicap

schizofrenie

Het kenmerk van schizofrenie is dat iemand in periodes zichzelf verliest in de werkelijkheid. Die periodes heten psychosen. Iemand heeft een psychose als zijn/haar contact met de werkelijkheid ernstig verstoord is en leeft in een eigen werkelijkheid. Iemand ziet bijvoorbeeld beelden of hoort stemmen die er in werkelijkheid niet zijn of iemand is overtuigd van een achtervolging. » lees meer

Gevolgen voor werk

Mensen die lijden aan schizofrenie gebruiken soms medicijnen, die hun motoriek vertragen en waardoor zij passief of onverstoorbaar over kunnen komen. Bij het vinden van werk vormt dit een struikelblok. Werkgevers moeten zich hier op voorbereiden. Verder is het belangrijk om afspraken te maken over de eisen van de nieuwe werkomgeving. Daarbij lopen zij vaak tegen allerlei problemen aan, zoals het niet goed kunnen hanteren van de symptomen. Soms beschikt iemand niet over de vaardigheden om zich in een werksituatie te kunnen handhaven.

Tussen de psychotische perioden kunnen mensen ook symptomen hebben, die het werk beïnvloeden. Voorbeelden zijn minder energie en initiatief; somber en uitgeblust; een leeg gevoel en minder belangstelling voor de omgeving; een sterke behoefte om alleen te zijn; verminderde aandacht en concentratie; moe gevoel; veel op bed willen liggen en afgevlakte emoties.

Meer informatie

buitenland

Eindelijk een mooie, activerende site voor werkgevers. Stuur een e-card of bekijk de 'Field Guide'! Thinkbeyondthelabel